xyz122.jpg

Moderne professionel sport er i den grad baseret på ekstremt hårdt arbejde, voldsomt stort talent og en hel del strategisk og taktisk indsigt. Men udover disse tre basale parametre, er der også en fjerde og ofte lidt overset ting, som ikke tillægges for meget værdi. Der er naturligvis tale om et mentalt aspekt i sport og spil generelt. Tro kan flytte bjerge, lyder det gamle ordsprog, og selvom det naturligvis er en allegori over viljens store kraft, har tro været ufatteligt tæt på at flytte bjerge op til flere gange i sportens verden. I denne artikel ser vi på sportstriumfer, der kun lod sig materialisere ved hjælp af en enorm mental styrke.

Miraklet i Skagen i 1987

Det er meget sjældent, at der ligefrem sker små mirakler i fodboldkampe. Især når professionelle hold er involveret. Det kan man også ofte aflæse direkte i markedets odds på de pågældende kampe. Her vil et odds på eksempelvis 1,07 meget sjældent glippe. Men en dag gjorde det. Og det skete nærmere bestemt i den danske pokalturnering i fodbold en april eftermiddag i 1987.

Her formåede Jyllandsserie-holdet Skagen IK at slå selveste Brøndby ud af pokalturneringen. Et hold, der til dagligt fristede en tilværelse 4 rækker over skagboerne, og som få måneder forinden havde spillet sig hele vejen til kvartfinalerne i Mesterholdenes turnering. Det, der dengang svarede til Champions League. Ingen kan betvivle styrkeforskellen på de to hold, men på dagen var motivation, fight og især viljestyrke udslagsgivende.

Da OB sendte Real Madrid ud af UEFA Cuppen

Syv år efter miraklet i Skagen fandt der endnu et fodboldmirakel sted. Denne gang på det mægtige Bernabeu stadion i Madrid, hvor Real Madrid med Michael Laudrup ved roret blot skulle gøre arbejdet færdig for at spille sig videre til 5. runde af UEFA Cuppen. Real Madrid havde sikret sig et fint forspring med 3-2 sejren i førsteopgøret i Odense. Returen blev derfor mest af alt betragtet som en ren formalitet. Det blev dog utroligt nok det stik modsatte.

OB fightede sig igennem opgøret og havde tilmed også en hel del held. En spiller overstrålede dog alt og alle – OBs keeper Lars Høgh. Høgh diskede op med feberredning på feberredning og holdt OB i live, indtil de allersidste sekunder af opgøret. Her lykkedes det Morten Bisgaard at bringe OB foran med 2-0 i overtiden. Den vilde OB-sejr blev på ingen måde skabt på baggrund af bedre fodboldspillere eller bedre taktik. Fight og dyb koncentration spillede en stor rolle på lige fod med held, men udover det var viljens kraft igen udslagsgivende for triumfen.

EM-guldet i 1992

Endnu en vild hændelse fandt sted i sommeren 1992, da Sverige var vært for europamesterskaberne i fodbold. Danmark havde ikke kvalificeret sig, men blev alligevel indlemmet i turneringen på bekostning af Jugoslavien, der blev udelukket på grund af krigen i landet.

Invitationen til slutrunden kom bag på samtlige danske landsholdsspillere, da de alle allerede var taget på sommerferie. Uden kampform og med en fedtprocent, der helt sikkert overgik de øvrige EM-deltagere, måtte de danske landsholdsspillere forlade strandstolene og de farverige sommer-cocktails for at slutte sig til træner Richard Møller Nielsen i Gøteborg. For dem, der kender til fodbold, er resten jo nærmest historie.

Det ufattelige og utænkelige indtraf. Danmark sled sig videre fra gruppespillet, slog sidenhen Holland i semifinalen efter straffespark og nappede en 2-0 sejr over de mægtige tyskere i EM-finalen. Endnu engang blev det her bevist, at hverken styrke, taktik eller talent nødvendigvis er udslagsgivende. Danmark vandt fremfor alt EM på følelsen af ikke at have noget at tabe overhovedet. Det faktum krydret med forbilledlig fight og en næsten barnagtig tro på succes banede vejen for guldmedaljerne.

Leicester Citys magiske Premier League sæson i 2016

I en liga som Premier League forventer man naturligvis, at storhold som Manchester United, Manchester City, Liverpool eller Arsenal vil dominere. Sådan har det været i flere årtier, og sådan var det også forud for Premier League sæsonen 2015/2016. Her stjal et helt andet og højst overraskende hold overskrifterne. Leicester City med keeper Kasper Schmeichel på mål og med træner Claudio Ranieri ved roret endte på mirakuløs vis med at vinde mesterskabet.

Aldrig tidligere i sin 132-årige klubhistorie havde Leicester vundet mesterskabet i England. Men 2016 blev året. Mange har spekuleret i, hvad der var afgørende for den ultimative succes. Især fordi præstationen netop var så langstrakt. Der var ikke kun tale om en vild tilfældighed over en kamp eller et par uger – der var tale om et løbende fodboldmirakel der strakte sig fra august 2015 til maj 2016. Alle er dog enige om, at det ikke var på talent og styrke, at Leicester vandt.

Der er konsensus om at holdet fremfor alt diskede op med en uhørt stærk holdmentalitet, som langt overstrålede ethvert andet hold i ligaen, og som viste sig at være nok til at holde de milliard-dyre klubber fra fadet helt frem til sidste spillerunde.