xyz122.jpg

Træning handler om mange ting. Det kan handle om velvære. Det kan handle om at komme i form. Det kan handle om at nå et sportsligt topresultat. Det kan handle om at tabe sig. Og så kan det handle om at være sammen med andre mennesker. 

Ligegyldig hvilken intention, du har med din træning, er der masser af ting, du kan gøre for at optimere. Du kan selvfølgelig altid træne mere og længere og hårdere. Men i denne artikel kigges der nærmere på, hvad du kan optimere, der ikke handler om at træne mere. Der er heldigvis masser af tage fat på.

proteiner

Spis rigtigt

Første punkt på dagsordenen er naturligvis din kost. Det gør en verden til forskel, hvad du spiser. Udover mængden af mad, er der en hel masse andre parametre, du kan tage et kig på. Alt efter hvad du vil opnå med din træning, så kan du målrette din kost herefter.

Ønsker du at tabe dig, vil det være fornuftigt at skære ned for kulhydraterne og op for grøntsagerne. På den måde kan du beholde mæthedsfølelsen, samtidig med dit samlede kalorieindtag falder.

Hvis du ønsker at øge din muskelmasse, skal du også øge mængden af proteiner, du får indenbords. Dette behøver ikke nødvendigvis kun at foregå gennem kød til aftensmaden. Du kan også sørge for at drikke proteinholdige drikke efter din træning.

Ønsker du at optimere en toppræstation, handler det om en balancegang mellem kulhydrater, proteiner, fedt og vitaminer og mineraler. Du skal opretholde din væskebalance gennem dagen, og du skal have nok at spise. Hvis du er i tvivl om, om du spiser nok og rigtigt, kan du supplere din kost på mange måder.

Suppler din kost 

Du kan supplere din kost på flere måder. Den grundlæggende ide er at gøre det nemmere for dig, der træner, ved at finde letoptagelige alternativer.

Vitaminpiller kender de fleste. Disse kan være ret essentielle for at holde dit D-, B- og C-vitamin niveau oppe. Derudover er elektrolyttabletter også en god måde at holde på væsken, hvis du ikke har nok salt i kroppen.

Proteinpulver er også et fremragende produkt, hvis du ønsker et ekstra protein boost. Hvis du drikker en proteindrik efter træning, er du sikker på, at dit proteinbehov er dækket. Derudover er proteinpulver også en let og lækker måde at skabe de bedste forudsætninger for restitution.

Restitution 

Restitution er nøglen til træningssucces. Mange tror at mere træning er vejen til bedre træning. Det passer ikke. Kroppen har nemlig brug for tid til at genopbygge sig selv. Efter en træning nedbryder du kroppen en lille smule. Det er derfor, du er træt dagen efter. I restitutionsperioden bygger kroppen sig selv op til en stærkere udgave af sig selv. Hvis du træner uden at lade din krop lave denne genopbygning, så nedbryder du den bare. Det er hverken godt for eliteatleten eller motionisten.

motion

Vær glad for det du laver

Om du træner mod et topmål, eller du blot holder dig i acceptabel form, så skal det være sjovt at træne. Der er aldrig kommet noget godt ud af at træne uden glæde. Det er derfor helt essentielt, at du nyder din sport. Det skal være sjovt. Det skal bringe et smil frem på din læbe. Og så skal det i sidste ende gøre dig til et gladere menneske. 

Dermed ikke sagt, at det nogle dage føles som at tage en sur tjans. Men i det store hele skal det at røre sig, give noget ekstra godt og dejligt til tilværelse. Der er alligevel ingen verdensmestre, der ikke har kunnet lide, hvad de lavede. Tænk en ekstra gang over det.