

Det kan være en god idé at få målt din fedtprocent. Dermed får du en god indikation om, hvordan din krop har det sundhedsmæssigt, samt en konkret viden om, hvorvidt du bør gøre en ekstra indsats for at øge din sundhed og dermed mindske risikoen for diverse livsstilsrelaterede sygdomme, som kan forekomme af en enten for høj eller for lav fedtprocent. Vi går herunder igennem alt du skal vide om fedtprocent og hvordan du selv måler den.
Hvad er fedtprocent?
Fedtprocent er ganske enkelt mængden af fedt i din krop
udregnet i procent. En fedtprocentberegner måler på hvor mange kilo af din
kropsvægt, der består af fedt, hvorefter du får oplyst tallet i procent.
Som de fleste af os allerede ved, så er det farligt for ens helbred, hvis man
har en fedtprocent, som er for høj. Derfor må man bestræbe sig på at have en
fedtprocent i den lavere ende af skalaen. Det er heldigvis forholdsvis nemt, at
regulere på sin egen fedtprocent.
Hvordan måler jeg min fedtprocent?
Der findes i dag flere måder, hvorpå man kan måle sin fedtprocent. Nogle metoder er nemmere end andre. Der er dog nogle metoder, som er mere præcise i deres udregning.
Måling med badevægt:
En helt almindelig badevægt, som hurtigt viser dig, hvad du vejer, er rigeligt tilfredsstillende for de fleste mennesker. Men hvis du også ønsker at kende din fedtprocent, så er det ikke tilstrækkeligt. Hvis du ønsker at din badevægt også skal kunne måle din fedtprocent, så skal du i stedet købe en vægt med fedtprocentmåler integreret i badevægten. Det kan være en udmærket målemetode til husbehov. Den er ikke fuldstændig præcis, men den er okay. Og den er fin at have derhjemme, så man nemt og regelmæssigt kan følge med i sin egen sundhed.
Måling med scanning:
Den allermest avancerede metode til måling af fedtprocent er
ved at scanne med en røntgenscanner. Det er ikke scannere, som man har
derhjemme, men de står i stedet typisk på laboratorier, hospitaler og
forskningscentre. Disse scannere har man ikke bare adgang til. Det er gerne i
forbindelse med forskning, undersøgelser eller sygdom.
Du har dog mulighed for at betale dig fra det, du skal dog være indstillet på,
at det er dyrt. Maskinen er nemlig utrolig dyr i indkøb, den er dyr i drift og
derudover skal der specialuddannet personale til at betjene den og til at
aflæse resultaterne. Når det er sagt, så er målingen meget præcis. Det er
nemlig muligt at se, hvor på kroppen at ens fedt sidder. Det er utrolig vigtig
viden omkring ens sundhed, da det er altafgørende, hvordan fedtet er placeret.
Det er nemlig helt okay at have ekstra fedt på for eksempel lårene, hvorimod
det er sundhedsfarligt at have for meget fedt rundt omkring sine organer.
Måling med tang:
Tidligere var det populært at måle fedtprocenten med en tang. Her tog man udvalgte områder på kroppen, trak ud i huden og klemte forsigtigt med tangen, hvorefter man ud fra antallet af centimeter og millimeter kunne aflæse, hvor meget fedt, der var i mellem. Ud fra resultaterne og oplysninger som højde, vægt og alder beregnede man fedtprocenten. Denne metode er ikke særlig retvisende til at måle fedtprocent. Men den er fin i for eksempel vægttabsforløb, da man nemt kan følge sin egen udvikling.
Video: se hvordan du bruger en fedttang her
Måling på øjemål:
Står man overfor en synligt overvægtig person, er det nemt at konkludere, at personen har en høj fedtprocent. Står man i stedet overfor en synligt undervægtig person, kan man ligeledes konkludere at fedtprocenten er lav. Men hvad man ikke kan se med øjemål, det er hvordan fedtet ha placeret sig på kroppen. Den undervægtige kan sagtens have for meget fedt omkring sine organer og derfor være tyndfed. Fedtprocent kan altså ikke måles med øjemål.
Måling med målebånd:
Mange vil finde et målebånd frem, når de vil måle deres fedtprocent. Og ved at måle omkredsen på mave, lår, arme og hofter. Det er typiske dameblads-metoder, og kan ikke bruges til at beregne din fedtprocent. Men hvis du har til formål at slanke dig, eller måske et ønske om at få større muskelmasse, så er det en udmærket metode til, at måle på om du gør fremskridt, og dermed se om din træning virker efter hensigten.
Måling med håndholdt måler:
Det er også muligt at måle sin fedtprocent med en håndholdt
måler. Med en sådan skal man typisk indtaste sin vægt, højde og alder for
inden. Herefter læser den, ved hjælp af strøm og elektrisk modstand, din mængde
af fedt. Strømmen der sendes gennem kroppen er ganske harmløs, og man kan ikke
mærke den.
Denne metode er lige så fin til husbehov, som vægten. Altså ikke helt præcis,
men ganske okay.
Kend din fedtprocent

Førhen skulle du opsøge en personlig træner og bestille en tid i et fitnesscenter, eller også skulle du booke en tid hos en diætist, hvilket hurtigt gik hen, og blev en dyr fornøjelse, med mindre du havde en henvisning fra lægen med dig. Den høje egenbetaling er nok det største årsag til, at måling af fedtprocent ikke var noget som ret mange mennesker benyttede sig af.
I dag er det langt nemmere at få beregnet sin fedtprocent.
De fleste af de nyere badevægte har en funktion, som gør det muligt at målt sin fedtprocent også. Derfor er der nu flere mennesker, der kender deres fedtprocent ligesom de kender deres egen vægt. Men det er faktisk langt mere brugbar viden at kende sin fedtprocent frem for at kende sin vægt.
At kende sin vægt er vigtigt især i sikkerhedsøjemed. Det kan du for eksempel bruge til valg af redningsvest, elevatorkørsel, ridning og så videre. Men hvis du kender din fedtprocent, så har du en stor indikator for din generelle sundhed.
Hvad skal min fedtprocent være?
Kort og godt, så er det ideelt at have en fedtprocent omkring de 20 %, hvis du er mand og omkring de 30 % +/-, hvis du er kvinde. Det kan måske umiddelbart lyde af meget, at så stor en del af ens krop, skulle bestå af fedt, men man skal også huske på, at vi har brug for at have fedt på kroppen.
Fedtet har funktioner for os. Det lagrer for eksempel overskydende energi, således at vi kan frigøre ekstra energi, når vi har brug for det, når der ikke er mere energi i den kost vi har indtaget. Selvfølgelig skal mængden af ophobet energi ikke blive alt for stor, da vi så skal knokle for at få det forbrændt.
Derimod må fedtmængden heller ikke være for lav, da kroppen da i stedet vil frigive energi fra musklerne i stedet. Musklerne har vi stærkt brug for, så de skal helst ikke nedbrydes.
Hvad er en normal fedtprocent?
Hvad der er en normal fedtprocent, det afhænger af hvor gammel man er, og hvilket køn man har. Der er nemlig forskel på, hvor stor en mængde fedt, som vi har behov for gennem livet. Der er også forskel på, hvor meget fedt mænd og kvinder hver i sær har behov for. På nettet kan du finde en fedtprocent-tabel, som giver dig et godt overblik.
På følgende kan du se, hvilken procentdel, der er normal og bestræbelsesværdigt:
Normal fedtprocent for kvinder:
20 – 39 år: 21 – 33 %
40 – 59 år: 23 – 35 %
60 – + år: 24 – 36 %
Normal fedtprocent for mænd:
20 – 39 år: 8 – 19 %
40 – 59 år: 11 – 22 %
60 – + år: 13 – 25 %
Hvad er en lav fedtprocent?
Ud fra et sportsmæssigt perspektiv, så kan der være fordele ved at have en lav fedtprocent. Men med sundhedsfaglige briller, så kan der være udfordringer ved en for lav fedtprocent. For eksempel har man en øget risiko for hormonel ubalance, en øget risiko for hjertekarsygdomme og knogleskørhed, samt et svækket immunforsvar generelt, da kroppen har mindre at stå imod med.
Lav fedtprocent for kvinder:
20 – 39 år: under 21 %
40 – 59 år: under 23 %
60 – + år: under 24 %
Lav fedtprocent for mænd:
20 – 39 år: under 8 %
40 – 59 år: under 11 %
60 – + år: under 13 %
Hvad er en høj fedtprocent?

Alle ved, at det er noget skidt at have en fedtprocent, der er for høj. Men måske er det ikke alle, som er helt klar over, hvor alvorligt det rent faktisk er, hvis fedtprocenten er for høj. Der er for eksempel mange livsstilsbasserede udfordringer, som det kan medfølge. Det er blandet andet øget risiko for overbelastninger af led, især ankler og knæ er udsatte. Derudover overproduceres der hormoner og enzymer. Endvidere er der en øget risiko for diverse livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og så videre. Man er også i stor risiko for åreforkalkninger samt alle de medfølgende sygdomme heraf.
Høj fedtprocent for kvinder:
20 – 39 år: over 33 %
40 – 59 år: over 35 %
60 – + år: over 36 %
Høj fedtprocent for mænd:
20 – 39 år: over 19 %
40 – 59 år: over 22 %
60 – + år: over 25 %
Hvorfor er det nyttigt at kende min fedtprocent?
Det er ikke en nødvendighed for dig at kende din fedtprocent, men ligesom det kan være rart for dig at kende din kropsvægt, så er det også nyttigt at kende til fedtprocenten. Det kan det fordi din fedtprocent fortæller dig, hvor stor en procentdel af din samlede kropsvægt, der består af fedt. Det er din fedtprocent, der fortæller dig, om du har for meget kropsfedt og dermed om du skal slanke dig og opnå en lavere fedtprocent, eller om du skal bestræbe dig på at øge fedtet i din krop.
Hvis du er i normalområdet, så kan du roligt fortsætte din nuværende livsstil.
Hvordan sænker jeg min fedtprocent?
Det kort og enkle svar er på det spørgsmål er bevægelse.
Den nemmeste måde at reducere sin krops mængde af fedt, er ved at forbrænde den allerede eksisterende mængde.
Det er fuldstændig lige meget, hvilken form for motion, du vælger. Om du går eller løber er altså underordnet. Hvis man er stærkt overvægtig, så er det selvfølgelig dumt at løbe, hoppe og andet, som kan totaltødelægge led. Så må man i stedet gå nogle ture. Man kan også vælge at sømme, da det er en meget skånsom aktivitet for ens led.
En anden ting du også kan gøre, det er at drikke masser af vand. Fedt udskilles nemlig blandt andet gennem urinen, samt gennem sved. Så for at du kan få mere væske ud, så må der mere væske ind. Lad helst den indkommende væske bestå primært af vand så der ikke endnu mere, der skal forbrændes.
Selvfølgelig skal du også tænke på at spise sundt og fiberrigt.
Hvis du har svært ved selv at finde motivation eller har svært ved at gribe opgaven an, så kan du for eksempel søge hjælp til at få en lavere fedtprocent gennem din læge eller kommune.
Hvordan øger jeg min fedtprocent?
Hvis du motionerer meget, så kan det være svært at øge din fedtprocent. Du må indtage mere kalorieholdigt og måske mere fedtholdigt mad på daglig basis.
For nogle gælder det om at spise mere og måske indtage mere fedtholdigt mad – fx sunde fedtstoffer du finder i avocado, fisk, nødder og lignende. Der er selvfølgelig ikke tale om at spise et styk wienerbrød efter hver træning.
For nogle er det sværere end andre, specielt hvis man træner meget eller har et stofskifte. Det handler om at finde det der virker for dig, så prøv dig frem og mister du motivationen, så bliv ved og forsøg evt. at tage fat i en personlig træner, kostplanlægger eller diætist.
Hvem bør købe en fedtmåler?
Hvis man kan lige at veje sig og gør det jævnligt, så kan det være sjovt også at måle på sin fedtprocent, hvorfor det kan være spændende at have en badevægt med indbygget fedtprocentmåler.
Hvis du er overvægtig, eller ved at du har en fedtprocent, der er for høj, så er det også en rigtig god idé at have mulighed for at tjekke sin fedtprocent derhjemme. Så kan du nemlig let følge med i, og din fedtprocent reduceres i takt med at du laver løbende justeringer i din livsstil eller følger et decideret vægttabsforløb. Det er altid både positivt og motiverende at se, når målingerne går den rette vej, og samtidig er det rigtig godt for din generelle sundhed., da du mindsker risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme, da du i stedet forebygger dem.