

De fleste af os ved godt, hvad hvilepuls er – eller har i det mindste hørt om det. Men det er langt fra alle, der ved, hvorfor det er vigtigt at kende den og, hvad ud kan bruge den til i forbindelse med træning.
I denne guide kan du læse alt det, du skal vide om din hvilepuls, så du kan bruge den til at føje endnu et niveau til din træning eller bare holde godt øje med helbredet. Hvilepulsen vil ændre sig gennem livet og der er herudover forskel alt efter køn.
Vil du gerne blive klogere på, hvordan du kan bruge din hvilepuls til at indikere, hvordan din form er og endda følge dine fremskridt, så er du landet på den rigtige side. Vi forsøger at komme ind på alt det, der kan være interessant og ikke mindst relevant, når du gerne vil vide mere om din krop og dit helbred.
Hvad er hvilepuls?
Hvis du er i tvivl om, hvad hvilepuls er, så læs med her, men ellers springer du bare videre til næste afsnit og læser derfra.
Din hvilepuls er den rytme dit hjerte slå med, når du slapper af. Dit hjerteslag er det vi kalder pulsen, så vi taler om, hvor mange gange hjerte trækker sig sammen og åbner og lukker klapperne, der sørger for at blodet strømmer gennem kroppen. Et slag et en sammentrækning og en åbning/lukning af hjerteklapperne.
Når du skal måle din puls betyder det altså, at du måler, hvor mange slag dit hjerte slå i minuttet. For at måle din hvilepuls kræver det, at kroppen slapper af. Jo mere du bevæger dig, des mere ilt skal blodet transportere ud i kroppen og jo hurtigere slår hjertet.
For at kunne måle din hvilepuls er det altså vigtigt, at du slapper helt af, trækker vejret dybt og sørger for ikke at stresse i tankerne.
Hvordan måler man hvilepuls?
Ideelt set skal du måle din hvilepuls om morgenen inden du står op, for det er her du er mest afslappet og dermed får det bedste resultat.

Med en pulsmåler behøver du kun at løfte armen og kigge på displayet mens en måling med ur vil kræve lidt mere og måske have indflydelse på resultatet. Kan du ikke komme til at måle pulsen om morgenen, så kan du gøre det i løbet af dagen. Det vigtigste er, at du slapper helt af og sørger for at have ro i både krop og tanker. På den måde kan du få en god ide om, hvor din hvilepuls ligger i forhold til gennem snittet.
Hvis du gerne vil holde styr på din puls, er der to måder du kan gøre det på derhjemme. Det kræver ikke det store udstyr.
Mål med et ur

Hvis du har et almindeligt armbåndsur eller endda at stopur på telefonen, så kan du bruge det til at tage tid, mens du måler din puls med fingrene. Det er vigtigt, at du ikke bruger din tommelfinger, fordi den selv har en puls, men i stedet bruger pegefingeren og langemanden.
Pulsen er lettest at finde på enten håndleddet eller halsen. Tæl nu, hvor mange gange dit hjerte slå på et minut. Det er en god ide at måle over flere minutter og tage et gennemsnit for et mere præcist resultat.
Brug en pulsmåler
Du kan både købe en simpel pulsmåler, der hele tiden holder styr på og måske endda viser din puls. Du kan også vælge et armbåndsur, der har en indbygget pulsmåler, hvis ikke du føler det er nødvendigt med en separat måler.
Hvad er en normal hvilepuls?

Der er forskel på, hvad en normal hvilepuls er, for den ændrer sig med alderen og samtidig spiller det også en rolle, hvilket køn du har. Det kan derfor være en god ide at kigge på en hvile pulstabel, så du kan få en overordnet ide om, hvor du bør ligge og, om der er noget at være bekymret for.
Trænger du meget vil du opleve, at din hvilepuls falder i takt med at formen bliver bedre på samme måde som det tager længere tid for dig at opnå din maksimalpuls. Der findes dog alligevel tal, der kan give dig en generel ide om, hvor dinpuls bør ligge, når du hviler.
Det kan sættes helt simpelt op som et skema over pulsen i hvile:
Gennemsnitlig hvilepuls mænd:

Gennemsnitlig hvilepuls kvinder:

Gennemsnitlig hvilepuls børn:
- Generelt ligger et barns hvilepuls højere end en voksens og jo yngre barnet er, des højere er pulsen også.
En sund hvilepuls ligger altså mellem 50 og 80. Som udgangspunkt ligger mænds hvilepuls lavere end kvinders, men der er også en sammenhæng mellem, hvor sund du er og, hvor høj/lav din hvilepuls er.
- Hvilepuls på 50 eller derunder er rigtig godt
- Hvilepuls på 60 eller 70 er gennemsnitligt
- Hvilepuls på 80 er under gennemsnittet og risikoen for overvægt stiger
- Hvilepuls på 90 vil tredoble dødeligheden i forhold til en på 50
- Hvilepuls på 100 eller derover kan være farligt
Man kan måske lidt overfladisk sammenligne det med eksempler fra dyreriget, hvor en mus, der har en høj hvilepuls på 600, lever i få år mens en Galapagos skildpadde, der til sammenligning har en lav hvilepuls på 6, lever til den bliver langt over 100 år.
Det er lidt firkantet sat op, men helt kort så er en høj hvilepuls farlig, mens en lav hvilepuls ikke er det.
Er du i tvivl om, hvorvidt din hvilepuls er for høj eller lav så kan du kontakte din læge. Så længe du føler dig godt tilpas og rask, så er det dog ikke noget, der er akut truende og du kan tage den helt med ro indtil der er en ledig tid hos lægen.
En undtagelse er, når du er gravid. I de ni måneder du bærer barnet vil mængden af blod i din krop øges og det samme vil ske med din puls, derfor skal du ikke blive nervøs, hvis du oplever, at din normale hvilepuls på omkring 75 pludselig stiger til 90. Det er ganske simpelt fordi der sker så meget i din krop. Søger du derfor på ’hvilepuls gravid’ vil svaret afhænge af, hvor din almindelige hvilepuls ligger i tabellen.
Hvad er en god hvilepuls?
Er en lav hvilepulspuls farlig, nej, for som udgangspunkt vil din puls mens du er i hvile være lavere, hvis du er i god form og proportionalt højere, hvis du er i dårlig form.
Det er ikke en indikator, på samme måde som et forhøjet blodtryk, men, det giver alligevel en god ide om, hvordan kroppen har det.
Grunden til, at en lavere puls i hviletilstand er, at jo mere du træner og jo oftere dit hjerte kommer op på sin maksimalpuls, des stærkere vil hjertet blive og jo mere ilt kan det pumpe ud pr slag. Et hjerte i dårligere form skal omvendt arbejde hårdere for at opnå det samme resultat, hvilket giver en højere hvilepuls.
Netop derfor kan du bruge din hvilepuls til at måle dine fremskridt når du træner, hvis du gerne vil have flere data at arbejde med. Kommer du ned i omegnen af 40 kan du være rigtig godt tilfreds og ender du endnu lavere, så er du pro.
Nogle af de sportsudøvere, der har bedst kondition og derfor også lavest hvilepuls er cykelryttere og hos dem er det ikke unormalt at kunne måle en hvilepuls på helt ned til 30 og endda i ganske få tilfælde endnu lavere. Eksempelvis kunne Miguel Indurain bryste sig af en, der lå så lavt som 28.
Husk dog, at pulsen er forskellig fa person til person. Du kan altså ikke umiddelbart sammenligne tal med din træningspartner eller andre og finde ud af, hvis form er bedst. Den eneste du kan måle dig med og være sikker på resultatet, er dig selv.
Vi håber du er blevet klogere på din hvilepuls og har fået svar på de spørgsmål du måtte have om emnet.