Hævede ben – årsager og 6 gode råd

 

Hævelse i benene er ret udbredt i den danske befolkning – især blandt de ældre. Selvom det ofte ikke er alvorligt, kan det godt være et tegn på et mere alvorligt sundhedsproblem. Der er mange årsager til hævede ben, og nogle enkle trin kan hjælpe med at reducere eller forhindre hævelsen.

Hvad er hævede ben?

Hævede ben – eller et hævet ben – er oftest forårsaget af en ophobning af væske i væv og vener i underbenet. Dette kaldes også ødemer.

Dette kan skyldes mange faktorer, herunder stående eller siddende i lange perioder, graviditet, fedme og alder. Hævelse kan også være et tegn på en underliggende medicinsk tilstand, såsom hjertesvigt, leversygdom eller nyresygdom.

Hvis du oplever hævelse i dine ben, skal du kontakte din læge for at fastslå årsagen og om nødvendigt modtage behandling.

Hvordan behandles hævede ben?

Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at det er vigtigt du rådgiver dig med egen læge hvis du oplever hævede ben. Følgende er blot råd/tips til hvordan du selv kan lindre evt. smerte og reducere hævelse, men kan ikke erstatte en snak med lægen – søg altid rådgivning ved lægen først, hvis du oplever hævelse i dit ben.

Hvis du har hævede ben, er der et par ting, du kan gøre for at reducere hævelsen:

  • Løft dine ben så ofte som muligt. Dette vil hjælpe blodet til at cirkulere lettere og reducere mængden af væske, der ophobes i dine ben.
  • Påfør isposer på dine ben i 15-20 minutter ad gangen. Dette vil hjælpe med at reducere betændelse og hævelse.
  • Pak dine ben ind i kompressionsbind. Dette vil hjælpe med at forhindre væsken i at samle sig i dine ben.
  • Drik masser af væsker, især vand, for at hjælpe med at skylle de toksiner ud, der kan forårsage hævelse.
  • Undgå at sidde eller stå i længere perioder. Hvis du skal sidde eller stå i længere tid, så sørg for at bevæge dig rundt en gang imellem for at forbedre cirkulationen.

Kompressionsstøvler til at hjælpe mod hævelsen

En af de mest effektive måde at reducere hævelsen på kan være med kompressionsstøvler. Også kaldet recovery boots.

Disse kompressionsstøvler laver luftkompression og bruges til kompressionsterapi – hvilket bl.a. kan hjælpe mod hævelse i benene.

Kompressionsstøvler anbefales ofte af læger for at hjælpe med hævede ben. Støvlerne virker ved at lægge pres på underbenene, hvilket er med til at mindske mængden af hævelse. De kan bæres om dagen eller om natten, og de fleste oplever, at de ret hurtigt lindrer hævelsessymptomer. Hvis du oplever hævede ben, så tal med din læge om, hvorvidt kompressionsstøvler kan være en god behandlingsmulighed for dig.

Hvorfor får man hævede ben?

Flere forskellige helbredsproblemer kan forårsage hævede ben. Dette kan være alt, lige fra almindelige hverdagsbegivenheder til alvorlige sygdomme. Er begge dine ben hævet, skyldes det normalt generelle problemer i din krop. Men kan også skyldes sygdomme.

Det kan dog også være mere almindelige årsager som fx ophold i varme lande eller hvis du sidder ned længe af gangen.

Kan hævede ben være alvorligt?

Hævede ben kan være alvorligt, især hvis de er ledsaget af andre symptomer såsom smerte, rødme, varme eller ømhed. Hævelse i det ene ben kan være et tegn på dyb venetrombose (DVT), en farlig tilstand, hvor der dannes en blodprop i en dyb vene. Hvis du har nogle af disse symptomer, skal du straks kontakte din læge.

Kilde: Sundhed.dk

Er kun det ene ben hævet?

Så er det ofte, fordi der er tale om en sygdom. Heriblandt kan der være tale om:

  • Betændelse i huden
  • Karforandringer
  • Åreknude
  • Dårligt lymfeafløb
  • Blodprop i vene

Kilde: Netdoktor.dk